BV Certification ISO9001

BV Certification ISO14001

  • Дарителска кампания за "Придобиване на родната къща на Георги Данчов - Зографина"

  • Фестивал на Лавандулата Община Чирпан и с. Средно градище

  • 1
  • 2

Яворови януарски дни 2019

13.01.2019 г

От 13 до 15 януари в Чирпан се проведоха 51-те Яворови януарски дни. Навършиха се 141 години от рождението на бележития поет Пейо К. Яворов.Организатори на дните бяха Община Чирпан, Арменския културно-информационен център – Пловдив, Къща музей„Пейо К. Яворов”иФондация„Яворов”.

Ден първи – 13януари, програмата започна в родната къща на Яворов, където пред бюст паметника на поета седмокласничката от СУ „П. К. Яворов” Ивана Колева рецитира стихотворението „Две души”. Златина Колева – и. д. директор на къща музей „Пейо К. Яворов” припомни, че през 2019 г. се навършват 120 години от написването на елегията „Арменци” от Пейо Яворов и 120 години откакто телеграфистът от Чирпан Пейо Тотев Крачолов се превърна в емблематичния поет Пейо Яворов и с това име остана в историята на българската литература. Тази година се навършват и 65 години от откриването на къща музей „Пейо К. Яворов”.

Символичният огън на Яворовата поезия в двора на музея бе запален от проф. Цветан Ракьовски с думите: „Творческият гений на Яворов е част от духовния ръст на един от най-великите поети на България. На добър час!” Огънят бе пренесен до паметника на поета в градския парк от факлоносците Ивана Колева и Костадин Наралиев от СУ „П. К. Яворов” и Мирела Николова и Христо Нинов от ПГСС – Чирпан.
Пред паметника на поета в парка кметът Кичка Петкова откри 51-те Яворови януарски дни. В словото си тя каза: „За Чирпан 13 януари е дата, която е повод да преоткрием гения на поета, стремежа му към идеала, към съвършенството и непреходността. И след 141 години неговото слово е „непоклатимо”, трайно и въздействащо върху поколения напред. Нека продължаваме да го съхраняваме с обич и преклонение пред гениалния Пейо Крачолов Яворов. Откривам 51-те Яворови януарски дни!” Вечният огън на Яворовата поезия запали проф. Димитър Михайлов с думите: „Да свети и да сияе! И да ни води!”. В знак на почит пред паметника на поета бяха поднесени венци и цветя.

Тържествената Яворова вечер се проведе в залата на Община Чирпан от 18 часа. По повод годишнината от рождението на великия поет в Община Чирпан бяха получени поздравителни адреси от: Президента на Република България Румен Радев, от проф. Иван Върляков – председател на РАО „Тракия”, от Иван Алексиев – кмет на Община Поморие, от Константин Томанов – секретар на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет и от Добрина Матова – директор на литературно-художествен музей „Чудомир”, гр. Казанлък.

Въздействащо и аналитично слово за Яворов произнесе проф. Цветан Ракьовски – български литературен историк със значими приноси в яворознанието, един от най-задълбочените изследователи на Яворовото творчество.

Литературният празник продължи с поетичен рецитал от поета Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и две от водещите съвременни български поетеси Маргарита Петкова и Камелия Кондова.
Вечерта завърши с вълнуващия концерт на вокален квартет „Светоглас”, които с уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията спечелиха любовта на публиката.

14.01.2019 г

Вторият ден от Яворовите дни бе посветен на 120 години от написване на стихотворението „Арменци”. Вечерта започна в ХГ „Георги Данчов Зографина” с откриване изложба на арменските творци:

Аршак Джикян /скулптура/, проф. Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касапян /графика/. Изложбата бе любезно предоставена от Арменския културно-информационен център, а гост бе почетният консул на Армения г-н Езиязар Узунян и директорът на Арменския културно-информационен център Пловдив Авахни Кеворкян.

От 18 часа програмата продължи в къща музей ”П.К.Яворов” с концерт на вокална формация „Сирун” , а по-късно бе представен филма на Костадин Бонев „Изкореняване”

15.01.2019 г

Tретият ден от Яворовите дни бе посветен на ученическото творчество. Обявени бяха резултатите от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят”, който се провежда в памет на талантливата художничка Василия Стоилова – внучка на големия български художник Васил Стоилов и праплеменичка на гениалния поет Пейо Яворов. Тази година се проведе седмото издание на конкурса. Със свои творби участваха 106 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна. Най-добрите рисунки са подредени в експозиционната зала на къща музей „Пейо К. Яворов”, където бе открита изложба с наградените творби. Жури в състав: художникът Владимир Кондарев – председател, и членове: скулпторът и художник Музафер Сабри и Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов”, отличи най-добрите. Изложбата може да бъде разгледана до 15 февруари.

Веднага след това бяха обявени резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя”. В него участие взеха 54 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна. Жури в състав: поетът Атанас Капралов – председател, и членове: поетесите Маргарита Петкова и Камелия Кондова, отличи най-добрите. Победителите в конкурса прочетоха своите творби пред публиката.

Наградите и в двата конкурса бяха връчени от Блага Димитрова – зам.-кмет на Община Чирпан. Организатори на конкурсите са Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов” и фондация „Яворов”.

Същият ден в залата на музея със свои премиери гостуваха проф. Михаил Неделчев – носител на Яворовата литературна награда, проф. Цветан Ракьовски, който направи словото за Яворов тази година, проф. Димитър Михайлов – зам.-председател на фондация „Яворов” и Катя Зографова – един задълбочен и емоционален познавач на Яворов.

На финала на Яворовите януарски дни чирпанската публика имаше възможността да се наслади на невероятната игра на актьорите от ДТ „Гео Милев” – Стара Загора, които представиха театралната постановка „Снаха” по Георги Караславов в залата на Военен клуб Чирпан

 

mig-chipran

Вход

August 2021
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4